porslinet.nu
Nätbutiken med antikt och halvgammalt
________________________________________________________________________________________________
web analytics
BIBI BREGER
Bibi Breger föddes 1927. Efter utbildning på Konstfack anställdes hon som mönstertecknare vid Gustavsberg mellan 1953-1957. Därefter ägnade hon sig åt formgivning i egen regi tillsammans med maken Carl-Arne Breger. Bibi var från början textilkonstnär, men har mest blivit känd för sina servisdekorer. Under sin korta anställningstid på Gustavsberg hann hon göra ett flertal tidlöst klassiska dekorer där Lotus, Maxim och Grill kanske hör till de allra mest kända.
Maxim är en dekor som finns i rött eller svart. Den förväxlas ibland med Stig Lindbergs Salix som liksom Maxim tillverkades i tåligt benporslin. Tillverkningsår 1950-63.
Just nu hos porslinet av Bibi Breger:

Inga objekt

för

tillfället!

 
     
   
Formgivare
Gustavsberg/Porslin
 
 
Dekoren Lotus från 1958, som syns här intill, utfördes både i grått och gult/grått. Dekoren är utanpåliggande, dvs dekoren är tryckt och bränd utanpå den genomskinliga glasyr som annars brukar skydda dekorer. Detta gör de här serviserna extra känsliga för maskindisk varför endast handdisk rekommenderas. Lotusdekoren trycktes på modellen med beteckning LA som är formgiven av Stig Lindberg.
Grill finns i flera färger, både gult, grönt och brunt. Serien gjordes i flintgods med utanpåliggande dekor som är känslig för slitage i våra moderna diskmaskiner. Handdisk rekommenderas!