Just nu hos porslinet av Wilhelm Kåge:
Gustavsberg/porslin
WILHELM KÅGE
Wilhelm Kåge, eller Wilhelm Nilsson som han från början hette, föddes 1889 och dog 1960. Under sin levnad kom han att hos Gustavsberg bli en av Sveriges främsta keramiker och en nyskapare inom konstindustrin. Länge hade våra svenska porslinsfabriker importerat servismönster, men i och med Kåge började man nu med helt egna serviser. 1942 skapade han Gustavsbergsstudion. Av konstgodset är det man främst förknippar med Kåge Farstagods, Argenta och Surrea.
Bland storsäljarna fanns Pyro (ovan), med sin enkla dekor av en stiliserad blomma. Pyro tillverkades mellan 1930-55, och under en period även i grönt och blått. På Stockholmsutställningen 1930 presenterades Argentaserien. Namnet Argenta kommer av Argentum - silver, då den gröna glasyren har en mer eller mindre arbetad silverdekor. Argenta märktes med årsbokstäver, A står för 1930, B=1931 osv. Tillverkningen varade till in på 1970-talet. Till vänster ett askfat ur serien som innefattar många föremål.
Ibland var Kåge före sin tid, som med den funktionella servisen Praktika, som aldrig blev någon folklig favorit. Den enkla dekoren av en grön rand på vit botten var för radikal. I hemmen var det fortfarande blommönster som gällde. Här syns ett uppläggningsfat ur servisen Bukett från 1936.
Bland andra Kåge-serviser kan nämnas Amulett, Apollo, Atlanta, Bungalow, Holland, Eldorado, Grå Ränder, Guldstjärna, Spaljé och Tussilago. Kåge formgav över 20 olika servismodeller och ritade ca 200 dekorer. Hos Gustavsberg stannade Kåge från 1917-1960 och var även fabrikens konstnärlige ledare 1917-49. Till vänster ses ett litet fat ur serien Carrara. Den matta vita Carrara-glasyren är döpt efter staden Carrara i Italien som är känd för sin vita marmor.
Formgivare