Gustavsberg/porslin
STIG LINDBERG
Stig Lindberg levde 1916-82. Denne mångsysslare skapade otaliga alster med stor träffsäkerhet i form och dekor. 20 år gammal anställdes Lindberg 1937 vid Gustavsberg där han stannade till 1980. Han var under många år konstnärlig ledare, samt chef för Gustavsbergsstudion som tillverkade konstgods. Lindberg har gjort allt från textilier till radioapparater, och så förstås en rad serviser och konstföremål som än idag är mycket uppskattade. Berså (här intill) är den servis många först kommer att tänka på ur Lindbergs stora produktion. Andra populära serviser är Terma och Spisa Ribb.
En annan känd serie av Stig Lindberg är Gefyr. Serien kom 1952 och finns i olika färger; gult, ljusblått, mörkblått och pastellgrönt. Gefyr är en serie ugnsformar och karotter som går bra att kombinera med annat servisgods, tex modell LA (ex. Colorado), LB eller LH som finns i liknande färger.
Servismodellerna LA & LH har gjorts med flera olika dekorer, men även enfärgat som kannan här intill. Andra LH-dekorer av Lindberg är Odon, Piké, Löv, Festong och Flora.
Mycket uppskattade är alla Stig Lindbergs fajanser med fantasifulla mönster. Från 1942, då produktionen av fajanserna startade, märktes dessa med en blå hand för Stig Lindberg, en svart för Kåges fajanser och en röd hand för de alster som framställts av dekoratörer under överinseende av Lindberg och Kåge. Ett par år senare märktes dock alla fajanser med blå hand. Lindbergs egen produktion fick då även tillägget "Stig L". Förutom studiohanden fick varje dekormålare en egen symbol.
Just nu hos porslinet av Stig Lindberg:
Gustavsberg/keramik