Gustavsberg/keramik
KARIN BJÖRQUIST

Karin Björquist är född 1927 i Säffle. Till Gustavsberg kom hon efter studier på Konstfack år 1950, och här stannade hon till 1993. Under åren 1981-85 var hon även konstnärlig ledare för fabriken. Konstgodsserierna Indigo och Musett hör till hennes mest omtyckta alster. Några av hennes serviser från Gustavsberg är Svart Ruter, Tea, Kobolt, Röd Kant, Veronika, Vardag och Bell. Björquist har även formgivit Nobelservisen som kom 1991 till Nobelprisets 90-årsjubileum.

Servisen Vardag med sin rustika formgivning, är en enkel och praktisk stengodsservis med ugnsfasta delar. Vardag presenterades på Helsingborgs-utställningen H-55 år 1955, och var Karin Björquists första matservis som kom att tillverkas fram till 1973.

Formspråket hos Karin Björkuist känns igen i den här ljusstaken i stengods med blått mönster på oglaserad botten.

Karin Björquists kanske största insats har hon gjort i det anonyma, men formfulländade restaurangporslinet, t.ex. servismodellen BL från 1970 som dock aldrig såldes för hemmabruk. Ur restaurangmodellen Blanche (BV) från 1979 däremot, föddes stengodsservisen Bell 1980. Den förseddes med en sparsmakad dekor av blå blommor och blev en favorit i många hem. Benporslinservisen med modellnamn BA, som odekorerad kallas Stockholm, kom 1986 och finns med fyra

olika dekorer; Paris, Caprifolium (Lena Boije), New York och Kyoto (ritade av Jonas Lindqvist, son till Karin Björquist). En mattallrik med Kyoto-dekor syns här ovan.

Björquist har även gjort flera offentliga utsmyckningar, bl.a. på Hotel Continental i Stockholm och Mariatorgets T-banestation. Hon har även arbetat med textil och plast och formgivit tapeter för Duro. Björquist fick professors namn 1992.

Just nu hos porslinet av Karin Björquist:
Gustavsberg/porslin
Formgivare