Just nu hos porslinet av Ingrid Atterberg:
Formgivare
INGRID ATTERBERG
Ingrid Atterberg, född 1920 i Härnösand, är en av de tongivande konstnärerna vid Upsala-Ekeby. Hos UE var hon anställd mellan 1944-63. Därefter har hon drivit egen verkstad i Uppsala. Hos Atterberg finns en stor variationsrikedom, från formskönt polerat till den grövre keramiken med chamotte och rustika dekorer. Bland Atterbergs mest kända UE-serier kan nämnas Corso, Negro, Grafika, Pepita och Star. Till höger ses ett litet fat ur serien Corso formgiven 1954.
Vas i serien Pepita från 1954. Till denna serie hör olika vaser och krukor, samt ett par askfat med samma mönster. Pepita finns även i vitrutigt. Vasen är 18 cm hög och har nummer 2173.

Atterberg fick i slutet av 1940-talet en egen kollektion som kallades för "Ekeby Verkstad". Denna produktion fick en egen nummerserie som började på nr 100. Till kollektionen hör bl.a. den blå-vita, stjärndekorerade serien Star. På bilden till vänster syns ett litet randigt fat från Ekeby Verkstad. Ränder är för övrigt något som ofta återkommer i Atterbergs dekorer. Exempel på några randiga serier är Inca, Nevada, Plan, Spiral, Tricorn.och Vinga.

En tidstypisk dekor har denna skål med chamotterad insida. Det är nästan att man vill se en TV-antenn i skålen från 1958 som såldes hos Åhlén & Holm. Det var en av de affärskedjor som saluförde Upsala-Ekebys keramik, och till vilken man gjorde speciella serier. Dessa har en numrering med fyra eller fem+tre siffror, oftast med början på siffra 4. I det här fallet är skålen märkt 3030/544. Hos UE tillverkades även föremål för Turitz & Co, KF och SGPF (Sveriges Glas- & Porslinshandlareförbund).
Inga

objekt

för tillfället!

Upsala-Ekeby