porslinet.nu
Nätbutiken med antikt och halvgammalt
________________________________________________________________________________________________
web analytics
HJÖRDIS OLDFORS
Hjördis Oldfors var en av de tongivande konstnärerna hos Upsala-Ekeby mellan åren 1952-59. Med en stil som ofta kännetecknas av precisa abstrakta grafiska mönster och balanserade former lyckades Oldfors ofta förvandla det keramiska materialet till strikt elegans i form och dekor. Både före och efter Ekeby-tiden har Oldfors haft egen ateljé i Göteborg, hennes hemstad. Förutom keramik har hon även ägnat sig åt måleri och textilkonst. Oldfors är född 1920.
Den här grönmönstrade skålen av Oldfors heter Pil och har nummer 5193. Formgivningsåret är 1959.
Just nu hos porslinet av Hjördis Oldfors:

Inga objekt

för

tillfället!

 
     
   
Formgivare
Upsala-Ekeby
 
 
Exempel på de geometriska grafiska mönstren finns i serierna Atoll, City, Edfu, Granit, Kokos och Lian. Ovan ett fat ur serien Trio i typisk 50-talsstil.
Tri/Röda Band formgavs 1954. I serien som består av flera delar med tvåfärgad röd dekor ingår även denna vas med nummer 767.
Till vänster ses ett runt Granit-fat med tillverkningsnummer 5208. Granit-serien tillverkades mellan 1959-62. Dessa fat förekommer även ganska ofta med reklamtryck. Föremål ur Oldfors' produktion användes ibland till reklamsaker som beställdes av olika företag.
Hjördis Oldfors' signatur är ett "Hj" i en cirkel. På 50-talet hade formgivarna hos UE var sina tusennummer-serier. De flesta föremål av Oldfors börjar på 5000 och fortsätter uppåt med artikelnummer i löpande följd till 5253.